Útmutató a vallási közösségek kutatásához

A vizsgadolgozatban egy kevéssé ismert vallási közösséget kell bemutatni, részben önállóan végzett
terepmunka alapján, részben a kurzus során tanult elméleti jellegű ismeretek alkalmazásával. A közösség kiválasztásáról a terepmunka előtt kötelező egyeztetni az előadást tartó tanárral.

A közösséget bemutató dolgozathoz kötelező módon készíteni kell egy terepnaplót egy közösségi alkalomról, amelyen a dolgozat szerzője személyesen részt vesz, valamint legalább két interjút, egyet a közösség egy olyan vezetőjével, akitől a közösség egészére nézve releváns információkat lehet megtudni, egyet pedig egy átlagos taggal.

A dolgozatnak tartalmaznia kell a következő részeket:

1. Elméleti rész:
a. A vallási dimenzióinak bemutatása McGuire, M. "Religion. The Social Context" című könyvének 15-20. oldalai alapján. A könyv megtalálható a könyvcsomagban.
b. A vallási csoportok és a vallási orientációk tipológiáinak bemutatása  McGuire, M. Religion. "The Social Context" című könyvének ötödik fejezete, a The Dynamics of Religious Collectivities.
c. Egy szabadob választott szöveg felhasználása a választott közösséghez kapcsolódóan (szektáktról, mozgalmakról, új vallási mozgalmakró szóló, aszerint. hogy a vizsgált közösség milyen típusú)
     
2.       A vizsgált vallás, valamint a konkrét közösség történetének rövid összefoglalása (kb. egy oldal)

3.      A vizsgált csoport bemutatása a vallás „dimenziói” kapcsán tanult szempontok szerint, azaz le kell írni annak kongnitív, rituális, szervezeti és élmény aspektusait.  A rituális és élmény dimenziókat a résztvevő megfigyelés, a kognitív és szervezeti aspektusokat inkább az interjúk alapján lehet leírni. Az interjút tulajdonképpen ezért kell készíteni. 

4.       A vallási csoportok tipológiájának elméleti összefoglalása és a megfigyelt csoport elhelyezése ebbe

5.        A vallási orientációk csoportra jellemző vallási orientáció leírása, a vallási orientációkról tanultak alapján.


A dolgozat megírása a témavezetővel való rendszeres egyeztetés keretében kell történjen, ennek érdekében a következő ütemterv szerint haladunk:

nov. 24  - témaválasztás egyeztetése a tanárral
dec. 15 - beszámoló a terepmunka első eredményeiről 
jan. 12 - a terepmunka eredményeinek (terepnapló, interjúk) leadási határideje
jan. 19 - végső dolgozat leadása
jan.23 - feb.12 - választott időpontban a dolgozat bemutatása



Két hasznos módszertani anyag:
A megfigyelés
Az interjú


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése